top of page

Donatie-reis-en-activiteitenverslag Januari 2018


Inleiding :

Door de gulle bijdragen van sponsoren, deelnemers aan onze activieiten en subsidies in 2017, hebben we dit jaar weer een succesvol programma kunnen realiseren in Myanmar. Onze insteek is nog steeds dezelfde : wij willen zo kort mogelijk bij de bron, zonder verlies van overheadkosten, zoveel mogelijk verschil maken voor de kinderen die een hoge nood hebben. Maw elke cent gaat rechtstreeks naar de hulpbehoevende kinderen.

We concentreren ons hiervoor op de 4 weeshuizen die we momenteel ondersteunen. We detecteren zelf de behoeften, en kopen zelf aan of huren zelf mensen ter plaatse in. Rechtstreeks, kort op de bal met de maximale return voor ons geld. Hoofdzaak zijn voeding, hygiene maar vooral educatie. Onze activiteiten en uitgaven worden in detail bijgehouden en gedocumenteerd. Hierbij ons verslag van onze donatie reis 2018 :

A. Het Myittamon weeshuis in Yangon ( verderzetting van onze bestaande hulp)

We werken al van in de begin periode voor dit weeshuis en stellen elk jaar meer en meer vast dat zij al zeer goed op zichzelf kunnen bestaan qua basisbehoeften , hygiene en educatie. We hebben nu geinvesteerd in de aanleg van de omheining van de tuin met watervoorziening, electriciteit en een huisje waar de werkers wonen. In deze grote tuin kweken ze groenten en fruit. Dit gebruiken ze uiteraard voor eigen consumptie maar ook om door te verkopen zodat het een bron van inkomsten is. Ze kweken er aubergines, courgetten, tomaten, papaya, pomelo, chili, drakenfruit, sla , boontjes, aardnoten, pompoenen en clementines. De kinderen helpen er zaterdags samen met de kinderen uit het dorp zodat ze leren hoe ze later zelf hun groenten kunnen kweken. Ook het muziekschooltje is een feit ! Ze hebben nu 5 gitaren , 2 keyboards ,15 leerlingen, aardig wat zangstemmen ,1 lerares en 2 leslokalen .

B. Het Daki San Dar Ye weeshuis in Yangon ( verderzetting van onze bestaande hulp)

Meer dan 190 kinderen worden hier opgevangen. We waren aangenaam verrast te merken dat dit weeshuis ook al zeer goed op zichzelf kan bestaan. Ze hadden dit jaar enkel medicatie nodig en een nieuwe waterput. De bestaande waterput was te klein vermits ze nu ook 40 kinderen meer hebben dan vorig jaar. Het was fijn te zien hoe de kinderen enthousiast meewerken aan de bouw van de waterput.

Het voedselpakket voor 6 maanden helpt hen vooruit zodat ze minder moeten gaan bedelen.( dit is een vast ritueel voor Boeddhistische nonnetjes)

C. Het Daw Issarya Nyarni weeshuis in Yangon (verderzetting van onze bestaande hulp)

Dit weeshuis (met schooltje) telt maar liefst 150 weeskinderen en nog 300 kinderen uit de nabijgelegen dorpen volgen hier les. Er is al veel verbeterd tov vorig jaar maar we hebben opnieuw alle prangende noden meteen aangepakt.

  • Hygiene : We hebben een behoorlijk basispakket aan middelen voor de 150 kinderen aangekocht om de basishygiene te kunnen verzekeren : tandenborstels, en – pasta, slippers, slaapmatten en muskietennetten.

  • Voeding : opnieuw hebben we een rantsoen voorzien van 6 maanden ( rijst, droge voeding, olie, ajuin) Hier geldt natuurlijk : kinderen moeten niet met het verwerven van voedsel bezig zijn, maar moeten les krijgen.

  • Educatie : Als eerste hebben we internet verbinding laten aansluiten . Ook hebben we 4 extra laptops gekocht zodat ze de lessenpaketten ook kunnen bekijken via deze weg. De aankoop van een beamer zorgt er dan voor dat een hele klas gezamenlijk de dvd’s van bv. BBC world kunnen bekijken. De 10 leerkrachten zijn erg gemotiveerd en we hebben hun 25$ per maand extra betaald en dit voor een heel jaar. De leerkrachten krijgen 35$ van de overheid, de boedhistische non betaald 25$ en wij dus nog eens 25$ daar bovenop . Zo hebben ze dan toch 85$ per maand.

  • Extra : De 4 Singer naaimachines die we gekocht hebben gaan als klein naaiatelier een functie krijgen, zodat ze een job kunnen leren voor later. De vloer in de school hebben we voorzien van tegels. (35 x 15m) Ook op het gebouw hebben we zonnepanelen geplaatst zodat ze electriciteit geven in de school en in de slaapzaal.

D. Het Mankin no 2 weeshuis ( nieuw project voor Vzw Do Well)

Dit is een weeshuis met 39 baby’tjes gerund door mannelijke Monks. Ze werken uitsluitend met vrijwilligsters. Eén vrijwilligster is verantwoordelijk voor 3 baby’s. Ze verblijven er in gebouwen die uit baksteen bestaan. Er is een beetje electriciteit ( via een generator) en ook hier hebben we dan zonnepanelen aangekocht zodat we in de toekomst ventilators en eventueel airco kunnen plaatsen. Normaal wordt er nergens in de weeshuizen airco geplaatst maar voor baby’s is dat toch wel aangewezen.

E. Ook dit jaar heeft Dr. Tony Cox brillen en hoorapparaten gedoneerd. Deze hebben we bezorgd in het ziekenhuis via Dr. Kyi Kyi Nyunt voor de slechtzienden en slechthorenden.

F. In cijfers :

Bovenstaande activiteiten hebben we allemaal kunnen realiseren door ter plaatse aan te kopen . Hier een beknopt overzicht :

  • Myittamon weeshuis : 12.981€

  • Daki San Dar Ye weeshuis : 5197€

  • Daw Issarya Nyarni weeshuis :12.339€

  • Mankin no 2 weeshuis : 5821€

  • Totaal : 36.338€

G. Algemene samenvatting : We hebben een bijzonder nuttige donatie reis kunnen ondernemen. We zijn er ook in geslaagd om onze principes om te zetten in de praktijk en onze 3 pijlers te respecteren nl. Voeding, Hygiene en vooral educatie. Ieder weeshuis zit in een andere fase , en gaat op een andere snelheid. Maar we hebben in elke afzonderlijk project de juiste hulp kunnen bieden, aangepast aan de situatie. Dit is uiteraard enkel mogelijk door onze werkwijze, namelijk het ter plaatse onderzoeken van de noden en het ter plaatse vinden van oplossingen.

U kan ons het hele jaar door volgen op https://www.facebook.com/vzwdowell/ en via onze website . www.vzwdowell.be

Wij hopen dat dit verslag u ervan heeft overtuigd dat uw giften zeer efficient en doeltreffend worden aangewend. Namens onszelf, maar vooral namens alle kinderen in Myanmar die we steunen danken we jullie van harte.

Namens Vzw do Well, Johnny en Oetje, 31 januari 2018


bottom of page